Våra traditioner

Under denna flik har vi beskrivit våra årligen återkommande ”måste-aktiviteter”. Under åren 2020 – 2021 genomfördes c:a 30 aktiviteter, dvs en aktivitet varannan vecka.  Visst händer det mycket i Rönö!

Valborgsmässoafton

Den sista april, varje år, samlas man vid Kungsgården i ett fackeltåg som sedan går upp till Kvarnberget. Väl uppe på backen med utsikt mot ängar – det som på 1500-talet var farbara vatten för segelfartyg som tog sig upp till Kungsgården – tänds majbrasan med traditionsenligt tal, sång och korvgrillning.

Ansvarig arrangör: Aktivitetsgruppen

Sommarutflykten

Sommarutflykterna går som regel till någon holme i St Annas skärgård, med start från Stäks brygga. Den chartrade båten tar sig bland holmar och skär till något sevärt – och det finns det gott om! Bara resan i den vackra skärgården är magnifik.

Skärgårdsturerna varvas vissa år med bussresor till någon hembygdsförening, där man kan hämta inspiration för att utveckla den egna föreningen.

Ansvarig arrangör: Aktivitetsgruppen

Sommargudstjänster

I Hembygdsgården vid Segerbo anordnas traditionsenligt varje år två sommargudstjänster i samarbete med Östra Vikbolandets pastorat – en vid Kristi Himmelfärdshelgen på försommaren och en på sensommaren. Det är nästan alltid fint väder och man sitter ute under bar himmel, men om det regnar samlas man inne i den lilla stugan från slutet av 1700-talet. Vid båda dessa tillfällen serveras även kaffe i den den vackra miljön.

Ansvarig arrangör: Arbetsgrupp Segerbo

Midsommarfirandet i Skälläng                                                HITTA HIT

Skällängsfesten är bygdens Stora tillställning, som firas på midsommardagen. Festplatsen vid Skälläng har gamla anor och festen avhålles såsom man gjort i ett antal årtionden. Festen har blivit en institution och samlar folk från när och fjärran – gamla som unga. 2019 var förmodligen ett rekordår då c:a 450 personer firade midsommardagen från tidig eftermiddag till sen natt, eller snarare tidig morgon.

Eftermiddagen tillägnas familjerna och barnen. Då kläds och reses midsommarstången med allt vad det innebär och dansen runt stången är en av barnens höjdpunkter. Allehanda spel och tävlingar runt om i de små stånden finns också på programmet. Efter dansen får alla barn som vill  åka skrinda. För de något äldre är det kaffet och det hembakade kaffebrödet som drar mest under eftermiddagen. När kvällen nalkas så anländer alla danssugna och de som hellre lyssnar på dansbandsmusik. Många tar sig till Skälläng med traktor och skrinda, vilket gör att framtoningen av festen blir lite mer gammaldags och unik.

LÄS HÄR vad NT skrivit om en midsommar i Skälläng.

Ansvarig arrangör: Festkommitté Skälläng

Julbordet

Ett traditionellt julbord serveras på Bygdegården vid 2a advent. Fr o m 2018 så kryddas julbordet med en mer utsmyckad festsal, elegant dukade bord, sång och musik. Detta gör att julbordet i Rönö skiljer sig från de flesta andra! Lokalerna begränsar antalet deltagare till  max 80 personer, så det är viktigt att anmäla sig i god tid för att vara säker på att få plats.

Ansvarig arrangör: Arbetsgrupp Bygdegården

Lucia

Luciafirandet börjar med luciatåg i den familjära 1400-tals kyrkan i Rönö. Barnkören sjunger traditionella lucia- och julvisor i den till bristningsgränsen fyllda kyrkan. Efter högtidsstunden tar man sig till närbelägna Bygdegården för luciakaffe, samkväm och ett synnerligen generöst lotteri. Få är de som inte vinner något på lotteriet.

Ansvarig arrangör: Aktivitetsgruppen

Nya traditioner under uppseglande

På uppseglande finns två aktiviteter som är kandidater för nya traditioner. Den ena, svamphelgen, infaller på sensommaren. En av Sveriges mest kända specialister på svamp delar med sig av sin kompetens och erfarenhet. Ett två-timmars föredrag på fredagen följs av en praktisk eftermiddag på lördagen, där svampplockarna får innehållet i sin svampkorg analyserat!

Den andra ännu oprövade kandidaten är en påskbrunch! Eftersom det är sparsmakat med aktiviteter under perioden januari – april så planerar vi att prova utfallet av en aktivitet i samband med påsk.

Ansvarig arrangör: Aktivitetsgruppen

                                                                                  ***

Utöver detta så brukar föreningarna anordna olika aktiviteter med stark anknytning till det forna eller också lättsamma musikaftnar. 2019 anordnades det t ex en forngravsvandring och ett föredrag om rysshärjningarna 1719. På den lättsammare sidan kan nämnas ”irländsk afton” och ”trubadurafton”. Samtliga nämnda aktiviteter har samlat en publik på mellan 80 och 90 medlemmar! Återstår om vi bland dessa hittar nya kandidater för kommande traditioner…

Studiecirkel

Sist men inte minst ska nämnas att mellan 20 och 30 Rönöbor träffas varje år i en studiecirkel för att botanisera i bygdens histora. Tema på en studiecirkel kan exempelvis gälla torp, forngravar, liv och leverne. Läs mera om pågående studiecirklar….