Bakgrundsbild
  • Hem
  • Hänt i Rönö old

Hänt i Rönö old

 

2022-10-20 Medlemsmöte om Skälläng festplats

2022-10-12 OrgÄLGmål i Rönö Kyrka

2022-09-24 Studiebesöket på Hofgrens Säteri

2022-09-17 Torpskyltardag

Rapport från Östgötadagarna 2022

2022-08-17 Finns fältgentianan kvar i Rönö?

2022-08-20 Trio Lila – konsert med mersmak!

2022-08-14 Segerbodagen 2022

2022-07-16 Rapport från käpphästtävlingen 2022

2022-06-25 Midsommardagsfesten på Skällängs festplats

2022-05-24 Krisberedskap i Rönö!

2022-05-08 Första torprundan avklarad!

Medlemsmötet om Skälläng festplats

Över 50 medlemmar samlades för att bli informerade om och komma med idéer om en ny festplats för kommande midsommardagsfirande. Lolita presenterade tre alternativa festplatser och Stefan presenterade olika finansieringsformer för flytt och byggnation av ny festplats.

Efter presentationen bjöd Bygdeforeningen på fika med Kerstin S nybakade bullar. De olika alternativen diskuterades i grupper och det entydiga svaret var att Bygdeföreningen skall satsa på att försöka utveckla Segerbo till vår nya festplats. Segerbo kan på det sättet bli en samlande plats inte bara för midsommardagsfirande utan även för andra festligheter såsom julmarknad mm. Dessutom finns i detta förslag en möjlighet för föreningen att köpa marken, vilket i så fall skulle förhindra framtida eventuella problem med markägare.

Nu skall styrelsen utreda förslaget vidare och därefter utforma en plan och tillsätta en projektorganisation för att realisera det omfattande projektet.

Styrelsen önskar tacka alla medverkande för engagemanget och alla goda idéer. Ett stort tack riktas till Jenny Kärner och Lars Béve för deras initiativ till festplats.

OrgÄLGmål i Rönö kyrka

Det har väl knappast undgått någon att årets älgjakt startade i lördags? I Rönö har vi en tradition med jaktgudstjänstoch detta år anordnades Orgälgmål vid tiden för helgmålsbönen.

Fantastisk uppslutning, hela 57 personer deltog! Vacker orgelmusik framfördes på kyrkans fina orgel av Martin Riessen. Vår nya kyrkoherde Fredrik Hollertz höll i betraktelsen och andakten. Kyrkan var vackert utsmyckad av Robban. Efteråt var det samling i Bygdegården för samvaro med fika och god smörgås mm ordnat av Birgith, Anki och Marie.

Tack alla som deltog och alla som anordnade detta.

/ Lolita

 

2022-09-24 Studiebesöket på Hofgrens Säteri


Den 24 september samlades 16 medlemmar i Hofgrens Säteri för att insupa kunskap om säiet samt det restaureringsarbete som bland annat huvudbyggnaden genomgått. Gunnar Peterson inspirerade oss med sin fenomenala kunskap om säteriets historia samt det idoga arbetet som har krävts för att i stor utsträckning återställa huvudbyggnaden till sitt ursprungliga skick. Lika inspirerande berättade Anders Ek om det praktiska renoveringsarbetet samt framställning av exempelvis tjära.

Huvudbyggnaden är kulturminnesmärkt och bygden kan glädjas över ett unikt kulturminne som bör inspirera alla som intresserade av och sysslar med byggnadsvård.

Bygdeföreningen kan glädjas över att ha Gunnar som expert och inspiratör i återställningen av Segerbo lofthuset i Segerbo hembygdsgård. Läs mera om Hofgrens Säteri i boken ”Glömda pärlor och gamla bekanta – en resa bland östgötska slott och herrgårdar”.

Stefan Jakas

 

2022-09-17 Torpskyltardag

Arbetet med att framställa skyltar för torp, fornminnen mm löper på. I lördags mötte ca 15 glada medlemmar upp vid vår hembygdsgård Segerbo. Läs mer på (länk).

Stort tack till alla som idogt ställer upp för föreningen och bygden!
/ Styrelsen

 

Rapport från Östgötadagarna 2022

Det är med glädje och stolthet som medlemmarna, arrangörerna samt styrelsen kan  summera resultatet av genomfört evenemang inom ramen för för Östgötadagarna. Facit finns i rapporten här.

Projektledarna Lolita, Helena och Elisabeth

 

 

 

2022-08-17 Finns fältgentianan kvar i Rönö?

Naturguidningen vid Övergård Rönö, med markägaren Lars Béve och Therese Åström från länsstyrelsen, blev väldigt uppskattad. Många av oss åkte med djurvagn efter traktor till ladan där samling med information och fika ägde rum. Lars Béve berättade bland annat om hur arbetet bedrivs med sin stora boskapsbesättning. Therese Åström tog oss med på en utvecklingsresa som började för många miljoner år sedan. Så småningom landade den i Övergårds betade hagmarker.

Under vandringen gav både Lars och Therese oss nya insikter om hur det i teori och praktik går till att arbeta med hotade arter, och hur allt hänger ihop med betande djur, insekter och växter.

Hittade vi fältgentianan? Nej, tyvärr inte. Men det behöver inte innebär att den är borta för alltid, den kanske kan finnas kvar i marken och komma upp ett annat år.

Kerstin Hellberg

2022-08-20 Trio Lila – konsert med mersmak!

Det blev kärlek vid första tonen mellan Trio Lila och Rönö Bygdeförening lördag kväll, den 20 augusti. Vi var många i bygden som hade sett fram emot denna konsert och vi fick uppleva något alldeles extra, något som vi sent kommer att glömma. Trio Lila, bestående av ”bygdens egen” Åsa Karlberg på flöjt, Johanna Dahl på cello och Lennart Söderlund på elgitarr, blandade musikstilar och hade en egen twist på varje stycke, med Jan Johansson som gruppens ledstjärna. Vi fick höra inslag av klassiskt, folkmusik, visor, jazz, reggae, ”you name it”, allt i arrangemang av de tre i gruppen som dessutom framförde egna stycken. Vi var drygt 50 personer.

Konserten genomfördes med stöd från Bygdegårdarnas Riksförbund, Kulturrådet och Studieförbundet Vuxenskolan.

Tack Trio Lila för denna upplevelse! Tack också till mina goda medarbetare, som gjorde arrangerandet till en dans.

Lolita

2022-08-14 Segerbodagen 2022

Strålande sol men med en vind som svalkar lite, fin vajande flagga, varierad vacker musik i form av sommarpsalmer, lokal folkmusik och många visor, mysigt finkaffe med alldeles, alldeles färskt hembakat bröd, trevlig samvaro och kloka, lärorika ord från kunniga herrar, allt inbäddat i en fantastisk vacker varm omgivning. Vad är detta?

KLICKA OCH LÄS!

Glöm inte heller att klicka på bildspelet till vänster för större foton.

Stort TACK till Hembygdssektionen med flera andra förenings-medlemmar för den alltid lika välplanerade och väl genomförda dagen!

Lolita

2022-07-16 Rapport från käpphästtävlingen 2022

Tack till alla ryttare, kaffesugna besökare, funktionärer och medarrangörer som gjorde årets käpphästtävling till en trevlig familje-sammankomst!

Tillställningen samlade 11 tävlingssugna ryttare och över 50 åskådare. Käpphästtävlingen arrangerades för andra gången i Engelska Parken på Vintersbo Herrgård. Hoppbanan och ryttarna inspirerade flera bland publiken att testa sina talanger inför tävlingen 2023!? Förhoppningen är att denna rapport ger inspiration till att tillställningen kan bli en ny tradition i Bygdeföreningens regi. Läs rapporten HÄR.

Stefan Jakas

2022-07-07 Skärgårdstur till Aspöja

Ut på böljan den blå……..

53 förväntansfulla rönöbor med gäster samlades i småregn på Stäks brygga den 7 juli för färd med Gunnar Bergströms båt till Capella Ecumenica och Aspöja.
Inget regn när vi anlände till Capella, där vi samlades i kyrkan och Kerstin Sundquist berättade om dess tillkomst och om upphovsmannens, Hilding Bielkhammar, tankar om en ekumenisk kyrka i skärgården. Hon berättade vidare om alla föremål i kyrkan, och varifrån de kommit.  Det mesta har skänkts av olika personer.

Sen gick färden mot havet i regn, så vi såg inte mycket av skärgården, men när vi närmade oss Aspöja upphörde regnet. Vid bryggan mötte oss två guider som berättade om livet på ön förr och nu på väg till restaurangladan. Vi hann precis in genom dörrarna där, när det började regna häftigt.
Under god stämning tog vi för oss av den kalla, mycket godsmakliga lunchen.  Vi åt lax, rostbiff, skinka och sallader, samt avslutade med kaffe och godbit med choklad.
Utan vattendroppar från en grå himmel vandrade vi sedan tillbaka till båten och kunde debarkera vid Stäks brygga ca 16.30.

All tid utomhus utan regn – vilken otrolig tur!
Många frågade vart nästa års tur skall föra oss.

Kerstin S

2022-06-25 Midsommardagsfesten på Skällängs festplats

Stort TACK till alla som besökte vår traditionella Midsommardagsfest vid Skälläng! Det blev en stor succé med ett rekordartat antal besökare, vilket ger ett behövligt bidrag till föreningens fortsatta verksamhet i år. Tack också till ”Skällängsgruppen” och alla frivilliga hjälpande händer som gjorde denna fest möjlig!Smolket i bägaren var att swish centralt inte fungerade ett par timmar  under eftermiddagen, vilket fick till följd att vissa av er fick betala dubbelt. De som önskar ersättning kan under kommande vecka sända ett mail till info@ronobygdeforening där ni anger namn, mobilnummer, tidpunkter för swishöverföringarna och summan, så ska vi återbetala det som felaktigt dragits. Varma sommarhälsningarRönö Bygdeförening

2022-05-24 Krisberedskap i Rönö!

Säkerhetschefen Richard Tjernström från Norrköping kommun inspirerade 20-talet medlemmar i den nu så aktuella frågan om krisberedskap. De frågvisa åhörarna fick en inblick i hur Norrköping kommun är organiserade och hur man hanterar frågan. Kommunen har onekligen kommit långt i sitt arbete och nu har Bygdeföreningen för avsikt att anpassa kommunens plan till en plan för Rönö – dess hel- och deltidsboende… Detta kommer att göras i en studiecirkel som startar under hösten.

Kvällen toppades med en välsmakande macka och kaffe samt umgänge. Studera broschyren om krisberedskap och kvällens presentation.

Tack till alla som bidrog till en lyckad kväll

Stefan och Kerstin Jakas

2022-05-08 Första torprundan avklarad!

I strålande solsken samlades 45 intresserade personer vid hembygds-gården denna lördagsförmiddag till den historiska upptakten av Rönö sockens torpvandringar: generation 3.Trots regn under natten med till viss del ändrade planer, ledde Conny Passmark oss runt med säker hand, god kunskap och ett glatt humör.

Läs mer HÄR.

Stort tack till ”vår” Conny som förutom eget forskande idogt kämpar med oss under studiecirklar för inhämtande av data, framställning och uppsättning av torpskyltar, samt framtagande av dessa torprundor, varav vi nu fått gå den första.

Vi vill även tacka Anders Tillander, Rolf Andersson, Sture Brogsten och Olov Karlberg för sitt goda arbete, så att den kunde genomföras.

Styrelsen

Bildgalleri